Bildiğimiz gibi Arduino üzerine kod yazmak için Arduio’nun oldukça basit bir IDE’si bulunmaktadır. Bu yeni başlayanlar için çok sorun olmayabilir. Ancak programlamayı ilerlettikçe karmaşık programlarınız olacaktır ve en önemlisi zamanınız kısa olacaktır. Programınız 1000-2000 satırdan oluşuyor ise Arduino IDE’si üzerinde o işin içinden çıkamazsınız. Arduino IDE’sinin programı nasıl derlediği ve cihaza attığı bilinmektedir. Bu bilgileri kullanarak bir kaç programcı arkadaşımız bu olayı Microsoft’un geliştirme ortamı olan Visual Studio programına entegre etmişler. Bu programlama işini VS üzerinde yaparsanız inanın bana Arduino daha bir zevkli hale gelecektir ve VS kullanmayı biliyor iseniz hızınız 2 kat artacaktır.
Arduino derleme, yükleme sistemini Visual Studio IDE’sine aktarmayı yapan eklentinin adı Visual Micro’dur. 29$ ücreti vardır ancak deneme sürümü olarak 30 gün kullanılabilir. 30 gün sonrasında küçük bir işlem ile deneme sürümü yeniden sıfırlanabilir. Kuruluma gelecek olursak;
İlk önce Visual Micro programını indirelim. Visual Micro
Yüklemek için indirdiğimiz ArduinoForVisualStudio dosyasını açalım.
Standart yükleme işlemini yapmak için Next diyelim, lisans sözleşmesi ekranında I Agree tıklayarak sözleşmeyi kabul edelim ve Next diyelim.
Yaklaşık 1 dakika sonra programın kurulmuş olması gerek close diyerek kurulum ekranını kapatalım.
Şimdi Visual Studio programını açalım. Bende ki Visual Studio versiyonu 2013’dür. Bu versiyon üzerinden resimli olarak anlatacağım.
Plugin doğru yüklendiyse Visual Studio’yu açtığınız anda karşınıza Configure Visual Micro adlı pencere gelmesi gerek.
Burada bizden 3 adet bilgi istemektedir.
Bendeki Arduno IDE versiyonu 1.5.7 olduğu için Arduino 1.5 + adlı seçeneği seçtim. Kendi IDE versiyonunuz ne ise onu seçiniz.
2. Kısımda sizden Arduino IDE’sinin kurulu olduğu dizini istemektedir. Standart olarak “C:\Program Files (x86)\Arduino” yollu dizine yüklenir. Değiştirdiyseniz dizini 2. kısıma giriniz.
3. Kısımda ise Visual Studio ile yaptığınız projenin nereye kaydedilsin diye soruyor. Ben genelde masa üstüne kaydedip proje bitince istediğim yere taşıyorum. Bu kısım size kalmış.
3 Kısmıda doldurduktan sonra OK butonuna tıklayınız.
Visual Studio da sol altta Ready yazısını görene kadar bekleyiniz. En fazla 10 saniye sürer.
Visual Studio üzerinde sırasıyla TOOLS -> Visual Micro (Arduino version) menülerini açınız.
Upload Using Programmer adlı seçeneğin işaretli olmamasına dikkat ediniz. Bazı yüklemelerde işaretli gelebiliyor.
Buraya kadar doğru yaptıysanız kurulum aşaması bitmiş demektir.
İlk projemizi oluşturmak için sırayla FILE -> New -> Sketch Project seçeneğine tıklayınız.
Karşımıza oluşturacağımız projenin adının ne olmasını soruyor. Proje Adını girerek OK butonuna tıklayınız.
Biraz bekleyiniz, Visual Studio Arduino kütüphane dosyalarını projenize dahil etmektedir.
Sol altta Ready yazısını gördüğünüz anda IDE kod yazmanız için hazır duruma gelmiş demektir.
Bilgisayara bağlı olan Arduino modelini ve hangi portta olduğunu tanıtmamız gerekmektedir. Bunun için Visual Studio üzerinde üstteki menülerde boş olan bir kısıma sağ tıklayıp Arduino Boards ve Arduino Serial Communications seçeneklerini aktif ediniz.
Seçenekleri aktif ettiğiniz zaman sol kısım Arduino IDE versiyonu, Arduino kart seçme kısmı ve Arduino’nun bağlı olduğu portu seçme kısımları gelecektir.
Bu kısımlardan Arduino versiyonunu seçiniz. Tıkladığınız zaman konfigürasyonu tek versiyona yaptığımız için tek seçeneğin çıkması gerekir. Onu seçiniz.
2. kısımda hangi karta program yazacaksanız onu seçiniz.
Arduino kartınızı bilgisayara bağladıktan sonra 3. kısıma tıklayarak Arduino kartının bağlı olduğu portu görmeniz gerekiyor. Tıklayarak portu seçiniz.
Basit olarak Arduino üzerinde 13 nolu pinde bulunan ledi yakan programı yazalım.
Programı yazdıktan sonra üst menüden DEBUG -> Start Without Debugging seçeneğine tıklayalım veya kısayol olarak CTRL + F5 tuşlarına tıklayalım. Böylece karta programı yüklemiş olacağız. Alt kısımda ki Output penceresinden Micro Build seçeneğini seçelim.
Tüm işlemleri doğru yaptıysanız çıktı ekranında resimde ki yazıları görmeniz gerek. Done uploading yazdığı anda program karta yüklenmiş demektir.
guzel yazi olmus peki yeniden nasil sifirliyoruz deneme surumunu
Çok güzel olmuş eline sağlık, Arduino kendi IDE’si program yazmak için çok fazla zaman harcıyor ve IDE çok kısıtlı teşekkürler…
hocam kusura bakmayın. öncelikle yazı için çok teşekkür ederim çok güzel olmuş. herşeyi dediğiniz gibi yaptım ama programı karta aktarırken compile ediyor fakat en sonunda (‘Upload Using’ requires a programmer. Upload cancelled.) u hatayı alıyorum, yardımcı olabilir misiniz acaba
Visual Studio üzerinde TOOLS –> Visual Micro (Arduino 1.x) –> Upload Using Programmer seçeneği işaretli olmaması gerekiyor.