All for Joomla All for Webmasters
Yapabilecekleriniz hayal gücünüz kadar geniştir.
STM32
ARDUINO
ONUR KÖSE
Kişisel Blog

Arduino Potansiyometre ile Led Parlaklık Kontrol

Bu yazımızda Arduino’ya bağlı potansiyometre ile Led parlaklık kontrolü yapacağız. Peki bu nasıl olacak?

Arduinomuzun analog girişine bir adet potansiyometre bağlayacagız. Bağlanan potansiyometrenin dijital değerini donanımsal ADC modülü ile elde edeceğiz. Çevrilen değeri belli bir değer aralığına azaltıp bu değerleri Arduino’ya bağlı olan ledin bulunduğu pine göndereceğiz. Böylece potansiyometrenin değişen değerine göre ledin parlaklığı değişecektir.

Kuracağımız devre şekildeki gibidir. A0 analog pinine bağlı 10kΩ potansiyometre ve 9 nolu PWM pinine bağlı led.

Yazılımda potansiyometre değeri analog pinden okunur. ADC ölçüm çözünürlüğü 10bit olduğu için Ölçülen değer aralığı 0 – 1023 dür. PWM çıkış çözünürlüğü 8bit olduğu için komutu değer aralığı 0 – 255 dir. Bu yüzden ADC den ölçülen değer aralığının PWM çıkış aralığına dönüştürülmesi gerekir. Dönüştürüldükten sonra değer, PWM çıkış pinine gönderilerek LED’in parlaklığı değiştirilir.

Potansiyometreden okuyacağımız değerleri tutması için değer adında tam sayı türünde içeriği 0 olan bir değişken tanımlanmıştır. Okunan değer 0 – 1023 arasında olduğu için bu değerleri barındıran en küçük değişken int türüdür (-32,768 – 32,767). unsigned int türü de kullanılabilirdi (0 – 65535) sonucu değiştirmez.
Analog pini giriş olarak atanmamıştır. Daha önceki yazılarımda bahsettiğim gibi pin zaten analog okuma pini olduğu için giriş olarak atanmasına gerek yoktur.

Analog read komutu ile A0 pinine bağlı olan potansiyometrenin dijitale çevrilmiş karşılığı okunur ve değer değişkenine atanır.

En önemli komutumuz olan map komutu değer değişkenimiz 0 – 1023 arasında olduğu için bu değeri direk analog çıkış pinine gönderemeyiz. Bu değerin 0 – 255 değerlerine oranlanması gerekir. Map komutu bunu yapmaktadır. map ( deger, okunan_min, okunan_max, istenen_min, istenen_max) şeklinde komut yapısı vardır.

Analog Write komutu ile okunan ve istenilen değer aralığına dönüştürülen değer değişkenimizi 9 nolu analog çıkış(PWM) pinine gönderir ve potansiyometre değerine göre LED’in parlaklığı değiştirilmiş olur.

 

Devrenin ISIS’de simulasyon edilmiş hali;

***ISIS üzerinde analog çıkış görmek için RC filtre ekledim.

Potansiyometrenin %lik değerlerine göre analog çıkışı ve dalganın osilaskop görüntüsünü görebilirsiniz.





About the author

Leave a Reply

Merhaba

Bloguma Hoşgeldiniz.

Kategoriler

Çevrimiçi Kişiler

1 misafir
%d blogcu bunu beğendi: